Hoşgeldiniz

Hâfız Abbas ÖĞÜT / HAKKI DURAN

ADMİN | 06 Eylül 2018 | HABERLER, ŞAİRLER A- A+

Hâfız Abbas ÖĞÜT (1892-6 Eylül 1951)

1892 yılında Çankırı’nın Orta İlçesi Kalfat köyünde doğan, hayatının önemli bir kısmı Çerkeş 4. Murad Camii imamlığında geçen Hafız Abbas, babamın teyzesi ile evliydi. İstanbul Beyazıt Medresesinde öğrenim gördüğü sırada dedem İsmâil Hakkı Efendi(1877-15.12.1918) Beyazıt dersiâmı olarak görev yapmaktadır. Dedem ve yine değerli bir İslâm âlimi olan ağabeyi Mustafa Efendi’nin Kalfat’tan ve Çankırı çevresinden giden talebeye destek oldukları bilinmektedir.
Çerkeş 4. Murad Camii
1936 yılından itibaren 1951 senesine kadar Çerkeş 4. Murad Camii imam-hatibi olarak görev yapan Abbas Efendi, yüksek ahlâkı ve disiplinli kişiliği ile dikkati çekmiştir. Çerkeş’teki görevi sırasında 150 civarında hâfız yetiştirmiş olduğunu 1999 seçim çalışmaları sırasında Yalaközü köyünde talebesi merhum Hâfız Halil Anayurt anlatmıştı.

Babam İsmail Hakkı Duran, hiçbir satıcı ile pazarlık etmezdi. Meğer teyzesiyle evli olan Hâfız Abbas’dan
-“Pazarlık etmek Yahudi âdetidir.” sözlerini işitmiş. Babam ondan duyduğu bu ilkeye hayatı boyunca riayet etmişti.
Çerkeş depreminde yıkılan 4. Murad Camii’nin yeniden inşa edilmesi hususunda Hâfız Abbas’ın gayretleri önemli olmuştur. Bu cami günümüzde de işlevini sürdürmektedir. Cami yaptırma derneğinin başkanı olarak halkın yardımlarıyla inşaatının tamamlanmasını sağlamıştır.
6 Eylül 1951’de vefat eden Hâfız Abbas Öğüt’e Yüce Allah’dan rahmet ve mağfiret niyaz eylerim!

HAKKI DURAN

Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

ÇERKEŞLİLER DERNEĞİ WEB SİTESİ TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
Reklamı Gizle